Babesióza

2.8.2023, 24 526 přečtení, 2 komentáře Babesióza Onemocnění

Onemocnění je přenášeno klíšťaty. Původcem jsou prvoci rodu Babesia, většinou druhy B. divergens nebo B. microti. Napadají červené krvinky pacienta, ve kterých přežívají a množí se. Toto onemocnění často doprovází lymeskou borreliózu. Postihuje většinou pacienty starší 50 let. U neléčených pacientů bez sleziny, se špatnou obranyschopností, může být úmrtnost až 50%!.

Životní cyklus prvoka

Obrázek znázorňuje životní cyklus Babesie v klíštěti, hlodavci (myš) a člověku.

  • Cyklus začíná sáním infikovaného klíštěte na myších.
  • Sporozoity pronikají do červených krvinek, kde se bezpohlavně (asexuálně) množí a posléze se přeměňují na samčí a samičí gamety.
  • Ty jsou opět spolu s krví nasáty dalším klíštětem, dojde k jejich spojení a vzniku organizmu, který vstupuje do slinných žláz klíštěte kde produkuje další sporozoity. U člověka dochází k infekci stejně jako u myši.
  • Sporozoity pronikají do červených krvinek, kde se množí a dochází k manifestaci onemocnění. U člověka ale životní cyklus parazita nepokračuje. K přenosu infekce z člověka na člověka může dojít jen krevní transfuzí.

babesia_lifecycle.gif

Příznaky onemocnění

Babesióza může probíhat asymptomaticky (bez vážnějších projevů), jako mírné onemocnění nebo jako závažné onemocnění s malarickými příznaky: únavou, nechutenstvím, bolestmi kloubů a svalů, depresemi, kašlem a dušností. Pravidlem je horečka, zvětšení jater, bolesti svalů, třesavka a žloutenka. Poměrně časté jsou případy vícenásobné infekce s některým dalším onemocněním, hlavně s Lymeskou boreliózou. Průběh nemoci bývá pak mnohem závažnější - více v samostatném článku.

Léčba

Zdraví lidé s neoslabeným imunitním systémem se tomuto onemocnění obvykle ubrání bez použití antibiotik. Komplikace mohou však nastat u lidí užívajících imunosupresiva (např. po transplantacích), po odstranění sleziny, v pokročilém věku, u dárců krve a u lidí s vrozeným imunodeficitem. Onemocnění je dobře léčitelné. Léky první volby jsou klindamycin plus chinin, případně azithromycin společně s atovaquone. 

 

Výskyt infikovaných klíšťatbabesióza

Přehled výskytu infikovaných klíšťat

Na základě klíšťat vyšetřených v laboratoři Protean s.r.o. byly připraveny přehledy výskytu infikovaných klíšťat v jednotlivých letech a jejich rozložení v krajích.

výskyt babesiozy

 

Odkazy:

Koinfekce boreliózy a babesiózy v USA

Příznaky koinfekce babesiózy v praxi - Suzy Cohen

Epidemiologie babesiózy - prezentace

Wikiskripta - Babesia (česky)

2 příspěvky v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Lymeská borelióza 5.4.2023, 116 komentáře
Klíšťová encefalitida 23.3.2023, 53 komentáře
Ehrlichióza 2.6.2022, 15 komentáře

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421