Jak na ochranu psa před klíšťaty?

Klíšťata působí problémy nejen lidem, ale také domácím zvířatům. I jim mohou způsobit velké zdravotní problémy. Proto je důležité je před klíšťaty chránit pomocí účinných antiparazitik.

 

Pohodlný způsob ochrany před klíšťaty, který účinkuje i  proti blechám, je antiparazitární obojek ForestoTyto obojky jsou vhodné pro psy i  kočky, nosí se jako klasický obojek a  účinkují až osm měsíců. Chrání psy i kočky před klíšťaty, blechami i blešími larvami, a psy také před všenkami. Je vhodný pro psy i štěňata od ukončeného 7.týdne věku a pro kočky i koťata od 10. týdne.

Účinné látky jsou pozvolna v malých koncentracích uvolňovány v průběhu celých osmi měsíců. Jsou roznášeny pomocí srsti a kůže, proto blechy a klíšťata uhynou ještě před tím, než začnou sát krev hostitele. To je výhodou oproti přípravkům aplikovaným perorálně nebo přímo na kůži, u nichž jsou účinné látky vstřebávány do krevního řečiště, takže parazité musí sát krev hostitele, aby je účinná látka zahubila.

I přes použití antiparazitik se nějaké klíště může na zvíře přisát. Proto po každé procházce psa vyčešte a důkladně prohlédněte. Obzvlášť se soustřeďte na oblast krku, hlavy, uší, tlapek a meziprstí. Jakmile objevíte klíště, je důležité ho co nejdříve odstranit. Nejlépe pomocí speciální karty nebo háčku. Mějte na paměti, že když napité klíště odpadne, ranka po jeho přisátí nemusí být nijak nápadná. Komplikací napadení psa klíštětem bývá infekce, kterou klíště na psa může přenést. Většina z přenášených nemocí se projevuje horečkou, letargií, žaludečními problémy nebo bolestmi kloubů.

Jednou z nemocí přenášených klíšťaty je babesiósa. Pokud se neléčí, může vést až k úmrtí. Projevuje se 1 až 3 týdny po kousnutí. Příznaky jsou vysoká horečka, ospalost, anorexie, zvracení nebo „rezavá moč“. Další nemoci přenášené klíštětem jsou ehrlichióza a lymská borelióza.

V případě, že je pes klíštětem napaden, je vhodné využít i možnost zjištění rizika přenosu infekčních nemocí z přisátého klíštěte vyšetřením v laboratoři.Výsledek lékaři usnadní stanovení přesné diagnózy a umožní včasné zahájení adekvátní léčby. Léčba potom není tolik náročná a nákladná, jako při plném propuknutí nemoci.

 

 

Další přípravky a rady proti parazitům najdete na webu: 


https://prozdravemazlicky.elanco.com/cz

 

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421