Jak vytáhnout klíště

Klíště je třeba odstranit co nejdříve. Včasné a správné odstranění klíštěte je velice důležité pro snížení rizika přenosu infekce.

Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí.  Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Ani klíště nemačkejte rukou či  pinzetou. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev do rány. V případě velmi malého klíštěte (larvy) použijte  vatovou štětičku navlhčenou s mýdlem, nebo sirku, a klíště vyviklejte. Místo zákusu poté vydesinfikujte běžným desinfekčním prostředkem. Jestliže je klíště na špatně přístupném místě, je možno použít háček se zářezem. Pokud se klíště nedaří vyndat žádným z uvedených způsobů, pak nezbývá než použít ostrou pinzetu a klíště chytit těsně u kůže a vytrhnout.

Zde najdete podrobný návod k použití karty, včetně videoukázekkarta na vytažení klíšťat

 

K usnadnění vytažení klíštěte je také možno použít sadu Stop Tick.

 

Použití gumových rukavic není nutné-pokud nemáme čerstvé oděrky či odřeniny, ale ruce bychom měli řádně umýt.

Jestliže se nepodaří klíště vyndat i s kusadly, která zůstanou v kůži, není třeba propadat panice. Ze samotných kusadel již přenos infekce nehrozí. Tělo si s nimi poradí jako se zadřenou třískou, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Ranku je třeba vydesinfikovat a sledovat, aby nedošlo k zanícení.

Někdy se může v místě přisátí objevit zarudlá boulička, což je jenom lokální reakce, která časem zmizí. Zarudnutí, zduření a svědivost ranky po přisátém klíštěti tedy nemusí znamenat nákazu.

Odstraněné klíště nevyhazujeme, neboť se tím zbavujeme možnosti zjistit zda je přenašečem infekčních onemocnění a předejít tak zdravotním komplikacím.

Pokud chcete zjistit, jestli bylo klíště  infikováno, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete do laboratoře na vyšetření. Použití desinfekce, mýdel či mastí nemá vliv na analýzu klíštěte.

Informace o vyšetření klíštěte najdete zde.

Jestliže chcete klíště bezpečně zlikvidovat, spláchněte ho do záchodu.

248 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421