Metody k omezení výskytu klíšťat na zahradě

8.6.2022, 24 139 přečtení, 10 komentářů Ochrana pozemku Prevence

Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí. Tuto vlhkost zajišťuje rostlinný porost a drobné rostlinné zbytky (např. hrabanka). To vede k vytváření mikroklimatu vhodného pro přežívání klíšťat. Strategické použití dlažby, dřevěné štěpky, kamínků a štěrku v okolí domu může snížit vlhkost a pomoci tak udržet klíšťata v dostatečné vzdálenosti od obytných a rekreačních objektů.

Vytvoření nárazníkové zóny v zahradě

mapazahrady upravena

1- linie lesa či křovinového porostu 2- květinová zahrada- s použitím rostlin, které nelákají vysokou zvěř (viz. níže) 3- větve ke spálení a ptačí krmítka umístit vně nárazníkové zóny 4- hranice nárazníkové zóny – dlažba, štěrk, kamínky, písek, dřevěná štěpka, by měla být nejméně 70 cm široká a 10 cm hluboká 5- hrací zóna pro děti by měla mít podklad z dřevěných štěpků či písku 6- nezpevněné pochozí plochy kolem domu by měly být kryty kamínky, štěrkem či dřevěnou štěpkou

Cesty

Udržujte krátký travní porost při okrajích cest. Zastřihávejte keře a keříky, aby se omezila přečnívající vegetace. Klíšťata používají převislé trávy a větvičky při pátrání po hostiteli.

Trávníky

Trávník udržujte krátký. Zbytky trávy a listí odstraňujte a kompostujte. Vytvořte bariéru z dřevěné štěpky či kamínků mezi trávníkem a porostem keřů.

Rekreační plochy

Umístěte sezení a hrací plochy dále od plotu, stromů a ptačích krmítek.

Hrací plochy

Vstupy

Dlážděné, štěrkované a kamínkové plochy kolem vstupních vrat a dveří pomohou zabránit vniknutí klíšťat na pozemek a do domu.

Oplocení

Oploťte pozemek aby došlo k zabránění vstupu zvěře. Kapradiny a jiné přízemní rostliny prorůstající z vedlejších pozemků je třeba vymýtit.

Obrana proti vstupu vysoké zvěře na neoplocené pozemky

Vysoká zvěř je oblíbeným hostitelem pro dokončení rozmnožovacího cyklu klíšťat. Oblasti, v nichž se často zdržují, bývají zamořeny samičkami, které nakladou tisíce vajíček z nichž se vylíhnou larvy, které zde budou hledat potravu. Vysoká zvěř se často vrací k oblíbenému zdroji potravy a proto je vhodné vysázení určitých druhů rostlin, které ji mohou od návštěvy pozemku odradit. Příkladem takových rostlin je šanta kočičí, pažitka, česnek, levandule, měsíček, majoránka, oregano, tymián, cibule. Zvěř je však nevypočitatelná a rostliny ji nemusí odradit. Zaručený je však odpudivý účinek ovčí srsti (neprané). Stromku, jehož kmen je jí omotán se zvěř nedotkne. Podobně působí také lidské vlasy. Spadané ovoce odklízejte, protože je pro zvěř vítaným pamlskem.

10 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Jak vytáhnout klíště 3.8.2023, 248 komentářů
Mají klíšťata přirozené nepřátele? 3.7.2023, 28 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421