Neoehrlichióza

2.8.2023, 4 332 přečtení, 0 komentářů Onemocnění Neoehrlichióza

Neoehrlichióza je nově objevené infekční onemocnění přenášené klíšťaty, které je nebezpečné zejména pro osoby s oslabenou imunitou. Pokud není včas a správně rozpoznáno, může být nasazena neadekvátní léčba, která zbytečně zatěžuje organismus a nevede k uzdravení. Přitom při správné a včasné diagnóze je léčba jednoduchá.

Původce onemocnění 

Neoehrlichióza je způsobena patogenním mikroorganizmem Candidatus Neoehrlichia mikurensis, který byl identifikován v roce 2004 v myších na japonském ostrově Mikura. Jedná se o gram-negativní intracelulární bakterii, patřící do čeledi Anaplasmataceae, podobně jako Anaplasma (Ehrlichia) phagocytophilum, způsobující lidskou ehrlichiózu. Vyskytuje se u hlodavců, z nichž je klíšťaty přenášena na větší savce včetně člověka. Promořenost infikovaných klíšťat v Evropě se pohybuje mezi       0,1-24,3 %, přičemž nejvyšší výskyt je ve střední Evropě.

Výskyt v České republice

Ze vzorků analyzovaných v letech 2018-2022 v laboratoři Protean bylo  6,2% klíšťat přenašeči neoehrlichie. V odborné literatuře je uváděn výskyt mezi 0,8-11,6 %. Na základě klíšťat vyšetřených v laboratoři Protean s.r.o. byly připraveny přehledy výskytu infikovaných klíšťat v jednotlivých letech.

 výskyt neoehrlichií v klíšťatech

Neoehrlichióza

Onemocnění bylo objeveno teprve v roce 2010 a je zvláště nebezpečné pro osoby se sníženou obranyschopností, tedy pro pacienty s autoimunitními nemocemi, poruchami krvetvorby, onkologické pacienty, pacienty bez sleziny nebo po transplantacích. Neoehrlichióza byla ale popsána i u naprosto zdravých osob. Jeden takový případ skončil dokonce úmrtím pacienta. Hlavní nebezpečí této nemoci spočívá v tom, že pokud není správně diagnostikována, může být považována za hematologické či autoimunitní onemocnění nebo nesouvisející cévní příhodu, což může vést k nesprávné léčbě (např. nasazení kortikosteroidů či dokonce chemoterapie).

Bakterie

Příznaky

Průvodním příznakem je zimnice s vysokou a opakující se horečkou. Dalšími příznaky pak může být stěhovavá bolest svalů, bolesti kloubů, bolest hlavy, nevolnost, ztuhlost krku. Pacienti mají silně zvýšený CRP. 

Nejzávažnějším příznakem jsou však cévní a tromboembolické příhody, které nejsou běžně dávány do spojitosti s bakteriální infekcí, pro neoehrlichiózu jsou ale charakteristické. C. Neoehrlichia mikurensis totiž napadá endoteliální buňky a způsobuje záněty cévní výstelky spojené s emboliemi.

Diagnóza

Jediným spolehlivým diagnostickým prostředkem pro detekci tohoto patogenu je průkaz pomocí PCR. C. Neoehrlichia mikurensis byla detekována v krvi nebo kostní dřeni, ale ne v mozkomíšnímoku. Doposud bohužel neexistují spolehlivé sérologické testy.

Komplikace související s neoehrlichiózou mohou nastat u hospitalizovaných pacientů se závažným onemocněním, jako je např. lymfatická leukémie či různá autoimunitní onemocnění, kdy běžné testy neprokáží skutečnou bakteriální infekci. Tito pacienti mohou být pak neadekvátně léčeni imunosupresivy či chemoterapeutiky, což nevede k uzdravení, ale naopak ke zhoršení zdravotního stavu.

Léčba

Doporučenou léčbou je doxycyklin (100mg 2x denně), při intoleranci k doxycyklinu pak rifampicin (300mg 2x denně). K vymizení příznaků dochází během 5-ti dnů. Optimální délka léčby však není doposud známa, doporučuje se 3-6ti týdenní léčba.

 

Odkazy:

Neoehrlichiosis: an emerging tick-borne zoonosis caused by Candidatus Neoehrlichia mikurensis

Candidatus Neoehrlichia mikurensis’ in Europe

Infections With the Tick-Borne Bacterium “Candidatus Neoehrlichia mikurensis” Mimic Noninfectious Conditions in Patients With B Cell Malignancies or Autoimmune Diseases

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Lymeská borelióza 19.4.2024, 116 komentářů
Klíšťová encefalitida 19.4.2024, 53 komentářů
Ehrlichióza 19.4.2024, 15 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421