Pokroky v diagnostice lymeské boreliózy

23.2.2023, 4 744 přečtení, 0 komentářů Léčba Onemocnění Borelióza

Laboratoř Protean se podílela na vývoji nových diagnostických souprav používaných k průkazu lymeské boreliózy. Soupravy obsahují vysoce specifické rekombinantní antigeny izolované z kmenů s výskytem v České republice. Rekombinantní antigeny vyvinuté v Proteanu vylučují zkřížené reakce s jinými spirochétami a soupravy tak vykazují vyšší spolehlivost i záchyt onemocnění než konkurenční testy.

Pro spolehlivou detekci protilátek v krvi je vhodné vybrat si laboratoř, kde tyto soupravy používají.  Výrobcem je společnost VIDIA spol. s r.o.

Soupravy ELISA-VIDTEST anti-Borrelia recombinant jsou určeny pro detekci specifických IgG a IgM protilátek proti antigenům hlavních patogenních kmenů borrelie (B.afzelii, B.garinii a B.burgdorferi sensu stricto) v lidském séru. Stanovení protilátek je jedním z nástrojů uplatňujících se při diagnostice lymeské boreliózy (LB). Diagnostika LB je založena na kombinaci klinického a laboratorního vyšetření.
Soupravy LIA-VIDTEST anti-Borrelia jsou Line ImmunoAssay testy, které jsou určeny pro kvalitativní detekci specifických protilátek proti antigenům hlavních patogenních kmenů borelie (B.afzelii, B.garinii a B.burgdorferi sensu stricto) a Anaplasma phagocytophila (HGA) v lidském séru. Tyto konfirmační testy je určeny k potvrzení výsledku testu ELISA při sérologické diagnostice lymeské boreliózy (LB). Soupravu lze použít také pro orientační doplňkovou diagnostiku lidské granulomatózní  anaplazmózy (HGA), tzv.ehrlichiózy. HGA je způsobena bakterií Anaplasma phagocytophila.

Protilátky IgM se tvoří asi 3 týdny po infekci, maxima dosahují za 6 týdnů, pak jejich hladina zpravidla klesá, následuje tvorba protilátek třídy IgG. V časné fázi infekce je stanovení specifických protilátek důležité zejména v případech, kdy nejsou patrné typické klinické příznaky (např. erythema migrans - pouze v cca 60% případů). Některé symptomy LB mohou být podobné symptomům jiných nemocí, proto se stanovení protilátek proti boreliím uplatňuje i v rámci diferenciální diagnostiky neuroinfekcí, artropatií, karditid a kožních onemocnění. Při interpretaci výsledků je třeba brát v úvahu pomalou tvorbu protilátek v časném stádiu onemocnění, možnost ovlivnění tvorby protilátek předchozím podáváním antibiotik, dlouhodobou seronegativitu u malého procenta nemocných, možnost zkřížených reakcí u osob s jiným onemocněním. Výsledky je proto vždy nutné srovnávat s klinickými údaji.

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421