Postup při objednání vyšetření

Pokud se rozhodnete využít možnosti zjištění rizika přenosu infekce z klíštěte jeho analýzou ve specializované laboratoři Protean s.r.o. , postupujte podle následujících instrukcí.

Jak zabalit klíště

Klíště vložte do plastového sáčku a dobře uzavřete či zalepte. Můžete použít také zkumavku nebo malinkou lahvičku od léků či krému. V tom případě ale vložte nádobku do pěnové obálky, aby nedošlo k protržení a ztrátě klíštěte. Pokud jste si objednali kartu nebo cestovní sadu na odstranění klíšťat, vhodný sáček je součástí balení.

Jestliže je klíště velice malé (jedná se o klíštěcí larvu), je praktické vložit ho do sáčku s papírovým kapesníkem či odličovacím tamponem nebo štětičkou, které se často používají k odstranění malinkých klíšťat.

Tip na cesty: pokud jste na výletě a nemáte po ruce vhodný sáček, můžete klíště vlepit do lepícího pásku od papírových kapesníčků, které má každý většinou při sobě.

Nevhodný způsob: z izolepy a náplasti se klíšťata velice špatně odlepují, použijte je pouze v krajním případě. Ani použití potravinové folie není příliš vhodné.

V žádném případě neposílejte jiný biologický materiál než klíšťata. Vzorky kůže, moči, krve a jiné nebudou zpracovány!

Stav klíštěte

Klíšťata mohou být živá či mrtvá. Pokud při odstranění klíštěte zůstala kusadla v kůži, pošlete odstraněný kus. Je-li klíště přetrženo, pošlete všechny kousky. Pokud si nejste jisti, zda se jedná o klíště či jestli je vhodné ke zpracování, uveďte to do poznámky v objednávce a my vás po kontrole vzorku budeme informovat.

Ošetření různými prostředky k odstranění klíšťat, desinfekcí, mýdlem či mastí není překážkou analýzy.

Ideální doba k odeslání klíštěte do laboratoře je co nejdříve po vytažení, aby se brzy  zjistilo riziko nákazy a mohla přijmout preventivní opatření či zahájit léčba. Klíště může být uchováno při pokojové teplotě. Pokud nemůžete nebo nechcete klíště odeslat ihned, skladujte ho v chladničce.

Při analýze klíšťové encefalitidy doporučujeme vyšetřit klíště nejdéle do týdne, u ostatních analýz do dvou týdnů. Po delší době již může klesat spolehlivost výsledků. 

Počet klíšťat

Pokud jste si odstranili více klíšťat, mohou být zpracována dohromady za cenu jedné analýzy. Maximální počet je 10 kusů z jedné osoby. Pokud se jedná o nasáté dospělce (většinou ze psa či kočky), potom je možno společně zpracovat nejvíce 5 kusů.

Počet zasílaných klíšťat je potřeba uvést do objednávky, aby byla zaručena kompletní analýza všech zaslaných klíšťat.

Jestliže posíláte klíšata z více osob, označte sáčky jménem a pro každou osobu vyplňte objednávku.

Objednávka vyšetření

Vyplňte online objednávku vyšetření.

Tip: využijte výhod registrovaného zákazníka. 

Potvrzení přijetí objednávky s číslem vašeho vzorku a instrukcemi k odeslání a platbě vám bude zasláno na e-mail.                                                                          Objednávku nemusíte tisknout, stačí napsat číslo vzorku na papírek vložený do obálky nebo na obálku či přímo na sáček s klíštětem.

Nadstandardní služby

Expresní vyšetření

 V urgentních případech je možné objednat expresní vyšetření, díky kterému budete mít výsledky do 1 pracovního dne od doručení klíšťete do laboratoře. 

Sloučení vzorků

Jestliže si objednáte analýzu, a do doby zpracování si najdete další klíště, je možné po telefonické domluvě počkat s analýzou na doručení dalšího klíštěte a zpracovat je dohromady jako jeden vzorek, stejně jako v případě zaslání několika klíšťat. 

Doplnění analýzy

Pokud se po obdržení výsledků rozhodnete, že byste chtěli provést ještě další analýzy, je to po telefonické domluvě možné do jednoho měsíce po doručení klíštěte. 

Sběrné místo v Praze

V Praze je možno klíště k vyšetření odevzdat na sběrném místě na adrese: prodejna NATURE VITALITY, Dejvická 555/36, Praha 6. Zde NENÍ MOŽNÉ PLATIT V HOTOVOSTI. Pro expresní vyšetření je nutno klíště přinést do 12h. 

Registrovaní zákazníci mají od třetího vzorku v kalendářním roce slevu 5% a přehled o všech svých vyšetřených klíšťatech.

 

Odeslání vzorku a platba

Klíště odešlete s přiděleným číslem vzorku nejlépe službou GLS  přímo na adresu: Protean s.r.o., Dolní 2102/2, České Budějovice 370 04

nebo do GLS Parcel Shopu: AlzaBox České Budějovice (Retail park Okružní) - Za Otýlií, 370 01 Č. Budějovice

 

Příjem klíštěte do laboratoře vám bude potvrzen e-mailem.

Výsledky jsou odesílány po přijetí platby, takže je vhodné provést platbu zároveň s odesláním klíštěte. Při expresním vyšetření doporučujeme online platbu kartou.

Jestliže nám kopii příkazu k úhradě bankovním převodem pošlete e-mailem, urychlí se dodání výsledků.

Pokud zvolíte platbu dobírkou, budou vám výsledky odeslány poštou a předány po zaplacení - tento způsob však zbytečně prodlužuje dobu dodání výsledků.

Po telefonické domluvě je též možno klíště doručit osobně do laboratoře společnosti Protean s.r.o. , která se nachází v budově Státního veterinárního ústavu v Českých Budějovicích. Platbu zde můžete provést v hotovosti.

V Praze je možno klíště k vyšetření odevzdat na sběrném místě

na adrese: NATURE VITALITY, Dejvická 555/36, Praha 6 v tyto časy. Zde NENÍ MOŽNÉ PLATIT V HOTOVOSTI.

Výsledky analýzy

Výsledky obdržíte nejdéle do 3 pracovních dnů od přijetí do laboratoře e-mailem (u expresní analýzy do 1 dne). Pokud chcete být kontaktováni telefonicky, uveďte to do poznámky v objednávce. U pozitivního nálezu posíláme výsledky i poštou pokud si to v objednávce vyžádáte.

V případě pozitivního výsledku konzultujte další postup s lékařem.

Výsledky jsou odesílány po přijetí platby.

Pozitivní výsledek znamená potvrzení přítomnosti patogenů v klíštěti, a tím i vysoké riziko přenosu infekce. Velmi záleží na době přisátí klíštěte, odolnosti imunitního systému člověka a momentální kondici. 

V případě negativního výsledku je přesto třeba věnovat pozornost případným typickým příznakům; může se jednat o nákazu z klíštěte, které nebylo na těle objeveno a nebylo vyšetřeno.


8 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Jak vytáhnout klíště 3.8.2023, 248 komentářů
Proč nechat klíště vyšetřit 8.6.2022, 114 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421