Přírodní odpuzovače klíšťat

16.4.2024, 27 647 přečtení, 3 komentáře Pohyb v přírodě Prevence

Použití chemických přípravků přímo na kůži není ideální, proto se stále více navracíme k přírodním prostředkům. Recepty na přírodní odpuzovače hmyzu a klíšťat vycházejí ze zkušeností jejich uživatelů.

Nejúčinnější je kombinace různých prostředků - přírodní prostředky na pokožku a repelenty na oblečení. Účinek domácích přípravků je ovšem krátkodobý, proto je potřeba jeho aplikaci opakovat. Náramek s přírodními silicemi ovšem působí po celou dobu kdy ho máme umístěný na ruce, noze nebo madlu kočárku, a je proto vhodným doplňkem ochrany proti klíšťatům.

Přírodní prostředky proti klíšťatům a také prostředky na posílení imunity v případě setkání s infikovaným klíštětem jsou i s odborným výkladem k dispozici v Nature Vitality, kde se věnují alternativní a holistické zdravotní péči.

Přírodní tipy proti klíšťatům

  • Ocet svařený s rozmarýnem
    Nejčastěji používaný domácí recept; 1 litr vody přivedete k varu, odstavíte ze sporáku a přidáte sáček sušeného nebo hrst čerstvého rozmarýnu, pod poklicí necháte vychladnout, a potom přefiltrujete. Pak vlijete lžíci vinného octa a promícháte. Uložíte do lednice v uzavřené láhvi a před procházkou aplikujete z rozprašovače.
  • Podobným způsobem můžete použít levanduli, tymián nebo čajovník.
  • Fenykl
    Sáček s kořením promněte mezi prsty a dejte si ho do kapsy kalhot před procházkou; během pobytu v lese občas sáček znovu zpracujte rukama, aby se vůně rozvinula.
  • Tinktura z vratiče obecného
    Hrst květů vratiče a tři posekané stroužky česneku přelijte 100 ml lihu a nechte týden louhovat. Pak sceďte, přelijte do rozprašovače a tímto přípravkem si postříkejte nohavice, rukávy a boty při cestě do lesa.
  • Citrusy
    Do vařicí vody přidejte několik oloupaných a nakrájených citronů, pomerančů, limet nebo grepů, vařte na mírném ohni asi hodinu, a poté vyjměte ovoce. Skladujte v lednici.
  • Hřebíček
    Do skleničky Alpy s obsahem 200 ml naložte 30 ks hřebíčku a nechte louhovat alespoň 24 hodin, dokud roztok nezhnědne, poté nalijte do rozprašovače.

3 příspěvky v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421