Vakcinace proti klíšťové encefalitidě

Očkování proti klíšťové encefalitidě představuje nejspolehlivější způsob jak se této nákaze vyhnout a ochránit tak svoje zdraví před touto nebezpečnou nemocí. V současnosti jsou k dispozici očkovací vakcíny jako Encepur, Encepur K, nebo FSME-Immun. Princip těchto látek je založen na podání mrtvého inaktivovaného viru encefalitidy.

Očkování

Vakcína se podává ve třech dávkách.

  1. První dávku je ideální aplikovat v zimním období, ještě před vypuknutím aktivity klíšťat.
  2. Druhá dávka se podává po jednom až třech měsících a třetí za devět měsíců až rok po dávce druhé. V případě, že očkování neproběhne s dostatečným předstihem již v zimě, je možné využít i alternativní metodu tzv. zrychleného očkování, kdy se druhá dávka aplikuje již po dvou týdnech od první vakcinace. Tyto dvě dávky zajistí očkovanému krátkodobou ochranu před klíšťovou encefalitidou, jedná se přibližně o šest až dvanáct měsíců.
  3. Pro získání ochrany dlouhodobého rázu se podá třetí dávka opět po devíti až dvanácti měsících. Nejkratší možnou variantou je podání druhé dávky již po sedmi dnech a třetí dávky po dvou týdnech. Kompletní přeočkování se doporučuje po třech až pěti letech od první kompletní vakcinace.

Podrobné informace o očkování a možnost objednání on-line u společnosti AVENIER.

Borelióza

Proti lymeské borelióze očkovací látka neexistuje. Vývoj účinné vakcíny komplikuje množství rozdílných bakteriálních kmenů způsobujících boreliózu, z nichž pro každý by musela být vyvinuta speciální vakcína. Nicméně několik farmaceutických společností na vývoji vakcíny intenzivně pracuje. Nejdále v tomto směru je česká společnost Bioveta a.s. Testy na zvířatech dopadly velmi dobře a látka se v současnosti testuje na dobrovolnících. Vakcína by měla být v prodeji během několika let.

51 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421