Životní cyklus klíšťat

8.6.2022, 90 504 přečtení, 233 komentářů Životní cyklus O klíšťatech

Reprodukční schopnosti klíšťat jsou vysoké, jedna samička produkuje 2500 až 4000 vajíček. Každá vývojová fáze může mít klidové stadium v délce 6 měsíců až 1 rok před obdobím sání. Parazité jsou schopni odolávat a přežívat v chladných nebo suchých obdobích roku. Nejaktivnější bývají v období, kdy je vlhko a teplo.

 

 

klistezyklus.jpg

Životní cyklus klíštěte zahrnuje tři stadia: larva, nymfa a dospělec. Z vajíček se vylíhne larva, která je velmi malá. Měří asi 0,8 mm a má jen tři páry nohou. Larva se většinou přisává na drobné hlodavce, ale často i na člověka. Larvu na těle často objevíme až když je napitá a místo už začíná svědit, což je obvykle dva dny po přisátí. Napitá larva vypadá jako kulatá špendlíková hlavička a často je považována za stroupek. Snadno ji seškrábneme nebo oholíme aniž jsme ji postřehli, což vede k případům onemocnění boreliózou takzvaně bez klíštěte.

Fotografie klíšťat jsou pořízeny na milimetrovém papíru pro představu skutečné velikosti.

Larvy klíšťat

larva klíštěte

 

Napité larvy

larva napitá

Po nasátí larva odpadne a poté se dostává do stadia tzv. metamorfózy (přeměny), kdy dochází k přeměně všech larválních orgánů na orgány vyššího vývojového stupně, kterým je nymfa. Ta už je o něco větší (1,2-1,5 mm) a má čtyři páry nohou. Nymfa se přisává na větší zvířata - zajíce, ježky, ale i psy, kočky a člověka. Toto stadium je mezi klíšťaty přisátými na člověku zastoupeno nejčastěji. 

Nymfa a larva

larva a nymfa


Nymfy klíšťat

nymfy klíšťat


Nymfy napité

nymfy napité

Po načerpání energie (potravy) nymfa opět odpadá a prochází konečnou metamorfózou na dospělého jedince (imágo), samici nebo samce, schopného reprodukce. Zda se jedná o samce nebo samici rozeznáme pouhým okem. Samice bývá větší (2 x 4 mm) a je viditelně dvoubarevná. Na zádech za hlavovou částí má černohnědý štítek, kdežto zbytek zadečku je výrazně oranžový až načervenalý. U o něco menších samců pokrývá černohnědý štítek celou zadní část těla a budí tak celkový tmavý dojem. Krev saje pouze samice. Její oranžový zadeček je zřasený a umožňuje několikanásobné zvětšení objemu při sání krve.

Samice samice klíštěte


Napité samice

napitá samice klíště

Zbarvení napitých samic je způsobeno různým poměrem nasávané krve, lymfy a tkáňového moku.


Samec již nesaje, jeho posláním je oplodnění samice. Dospělá samice využívá jako zdroj krve zase o něco větší živočichy-srnčí, jeleny, černou zvěř, lišky, dobytek, koně, psy, kočky a člověka. Saje po dobu několika dnů až týdne, poté naklade vajíčka a uhyne. Vývojový cyklus klíštěte je dlouhodobý a v našich zeměpisných šířkách trvá 2-3 roky. Díky tomu se klíště stává uchovávatelem nákaz v přírodě, protože všechna tři stadia jsou schopna přenosu rozličných patogenů. Sání krve představuje cestu přenosu infekce. 

Samec   samec klíště


Samec a samice samec a samice


Video: Samec chystající se oplodnit samici 

Kopulace klíšťat

kopulace klíšťat

 

 

 

    

 

233 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Druhy klíšťat 8.6.2022, 115 komentářů
Jak klíště vyhledá hostitele? 8.6.2022, 10 komentářů
Přírodní cyklus původce boreliózy 8.6.2022, 2 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421