Alarmující fakta o babesióze

2.8.2023, 19 639 přečtení, 0 komentářů Babesióza

Nové poznatky o babesióze ukazují, že toto onemocnění je v současnosti přehlíženo, a že jeho výskyt a závažnost je značně vyšší, než se doposud předpokládalo.

Babesióza je onemocnění u nás vcelku neznámé. Nejenomže není známo laické veřejnosti, ale ani mnozí lékaři toto onemocnění příliš neznají. O tom, že je babesióza u nás obecně přehlížena svědčí i fakt, že o jejím výskytu nevede záznamy ani Státní zdravotní ústav v databázi výskytu infekčních nemocí.

Babesie nejsou bakterie, jako je tomu u borelií. Patří mezi jednobuněčné prvoky s parazitickým způsobem života, kteří potřebují dva typy hostitelů - savce a klíště. Napadají nejrůznější živočišné druhy - skot, koně, ovce, kozy, kočky a psy včetně člověka. Nejčastěji se však nacházejí u malých hlodavců, z nichž mohou být klíšťaty přeneseny na člověka. V hostiteli napadají výhradně červené krvinky, ve kterých se čile množí. V akutní fázi může být nakaženo až 80% červených krvinek, s čímž souvisí i závažnost a průběh tohoto onemocnění.

Parazitární formy v červených krvinkáchNa obrázku jsou patrné různé parazitární formy babesií v červených krvinkách. Typickým znakem pro babesiózu je tzv. maltézský kříž (C, zdroj cdc.gov).

 

Výskyt onemocnění

Výskyt tohoto onemocnění v populaci souvisí s obecnou neznalostí jeho příznaků, jeho přehlížením a nedostatečnou diagnostikou. Jeho skutečná četnost v populaci je tedy velkou neznámou. Obecně se uvádí, že babesióza hrozí hlavně starším lidem a pacientům s odebranou slezinou. Jak ale uvádějí kompetentní zdroje, babesióza je nejčastější infekcí přenášenou prostřednictvím krevní transfúze. Musí se tedy nutně vyskytovat i mezi dárci krve. Dalším znepokojujícím faktem je, že se babesie poměrně často vyskytují v klíšťatech současně s původcem Lymské boreliózy. Přes 12 % klíšťat pozitivních na borelie (viz obrázek) obsahuje současně další infekční agens. Je přitom známo, že současné infekce boreliózou a některou další chorobou nejsou nikterak vzácné a průběh onemocnění je v těchto případech mnohem vážnější.

koinfekce

Nejčastější je současný výskyt ehrlichií a boreliíí, následují babesie a virus klíšťové enecefalitidy (TBEV). Koinfekce babesiózy a boreliózy mohou vysvětlovat obtížně léčitelné vleklé formy onemocnění, které mnohdy neodpovídají na léčbu antibiotiky a mohou mít i fatální průběh.

Je tedy zřejmé, že je nutné zlepšit diagnostiku babesióz, která ale není nikterak náročná - viz diagnostika z krevního nátěru. Musí to být však spojeno s adekvátním zaškolením zdravotnického personálu včetně lékařů. Dobrou zprávou budiž fakt, že pokud je babesióza správně diagnostikována, je velmi dobře léčitelná. Prokázání přítomnosti babesií přímo v klíštěti může lékaři usnadnit správnou diagnózu.

Příznaky onemocnění včetně léčby jsou uvedeny v samostatném článku o babesióze.

Vzhledem k rostoucímu výskytu kombinovaných infekcí přenášených klíšťaty jsme připravili balíček vyšetření Oslabená imunita, který přináší cenově zvýhodněné standardní vyšetření včetně babesiózy.

 

Odkazy:

Koinfekce boreliózy a babesiózy v USA

Příznaky koinfekce babesiózy v praxi - Suzy Cohen

Epidemiologie babesiózy - prezentace

Wikiskripta - Babesia (česky) 

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Babesióza 2.8.2023, 2 komentářů
Nebezpečí babesiózy u psů 2.6.2022, 0 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421