Druhy klíšťat

8.6.2022, 57 066 přečtení, 115 komentářů O klíšťatech Životní cyklus

Klíšťata jsou cizopasníci patřící mezi roztoče a jsou nejčastějšími přenašeči onemocnění zvířat a lidí. Jsou to členovci vývojově velmi blízcí pavoukům. V dospělosti mají, stejně jako pavouci, čtyři páry nohou.

Nejvýznamnější skupinou je čeleď Ixodidae, jejíž příslušníci se adaptovali na téměř všechny klimatické podmínky a rozličné biotopy. Zahrnují 650 druhů ve 13 rodech (např. Ixodes, Rhipicephalus, Dermacentor, Amblyomma, Hyalomma, Haemophysalis, Boophilus aj.). Nejvýznamnějšími druhy z hlediska přenosu infekčních chorob jsou:

Ixodes ricinus a Ixodes scapularis (klíště obecné) - mají podobnou biologii jako Dermacentor reticulatus a jsou rozšířeni v Evropě (I. ricinus) a v Severní Americe (I. scapularis). Jsou hlavními přenašeči lymské boreliózy.

Ixodes ricinus samice - zdroj Wikipedia

Rhipicephalus sanguineus (piják hnědý) - celosvětově rozšířený druh, zpravidla v teplých suchých oblastech. Jde o hlavního vektora babesiózy (Babesia canis vogeli), ehrlichiózy, hepatozoonózy a rickettsiózy.

Rhipicephalus sanguineus - zdroj www.pestid.msu.edu

Dermacentor reticulatus (piják lužní) - na oblasti s chladnějším a mírnějším klimatem Evropy, preferuje stín a vlhko, nejčastěji v lesích, parcích, křovinách. Je hlavním vektorem babesiózy způsobené druhem Babesia canis canis. Ekvivalentem v Severní Americe je Dermacentor variabilis.

Dermacentor marginatus samec - zdroj Wikipedia

Mikroorganismy přenášené klíšťaty způsobují vážná onemocnění u zvířat v mnoha tropických a subtropických oblastech. Klíšťata ale přenášejí infekční onemocnění i v pásmech mírného klimatu. Vyvstává tak potřeba integrovaného přístupu k ochraně zvířat a lidí před napadením klíšťaty naléhavěji než kdykoliv v minulosti. To vyžaduje dokonalé porozumění biologii, ekologii i patogennímu působení těchto parazitů.

 

klistata_ruzna.gif

 

Fotografie jednotlivých stádií klíšťat v napitém i nenapitém stavu najdete v článku  "Životní cyklus klíšťat"..klíště nymfa

115 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Životní cyklus klíšťat 8.6.2022, 233 komentářů
Jak klíště vyhledá hostitele? 8.6.2022, 10 komentářů
Přírodní cyklus původce boreliózy 8.6.2022, 2 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421