Pozor na novou nemoc přenášenou klíšťaty!

23.2.2023, 36 001 přečtení, 2 komentáře Neoehrlichióza Aktuality Onemocnění

V klíšťatech byl objeven nový mikroorganismus způsobující závažnou infekci, která je velmi nebezpečná pro osoby s oslabenou imunitou. Tento nově objevený patogen byl nazván Candidatus Neoehrlichia mikurensis a napadá cévní výstelku. Způsobuje vážné zdravotní komplikace spojené s poruchami oběhového systému, vysokými horečkami a bolestí svalů a kloubů.

Onemocnění bylo objeveno teprve v roce 2010 a je zvláště nebezpečné pro osoby se sníženou obranyschopností, tedy pro pacienty s autoimunitními nemocemi, poruchami krvetvorby, onkologické pacienty, pacienty bez sleziny nebo po transplantacích. Neoehrlichióza byla ale popsána i u naprosto zdravých osob. Jeden takový případ skončil dokonce úmrtím pacienta. Hlavní nebezpečí této nemoci spočívá v tom, že pokud není správně diagnostikována, může být považována za hematologické či autoimunitní onemocnění nebo nesouvisející cévní příhodu, což může vést k nesprávné léčbě (např. nasazení kortikosteroidů či dokonce chemoterapie).DNA analýza

Původcem onemocnění je patogenní bakterie Candidatus Neoehrlichia mikurensis, která napadá endoteliální buňky a způsobuje záněty cévní výstelky spojené s emboliemi. Nejzávažnějším příznakem jsou tedy cévní a tromboembolické příhody, které nejsou běžně dávány do spojitosti s bakteriální infekcí, což může vést k neadekvátní léčbě. Pokud je neoehrlichióza správně diagnostikována, léčba je poměrně jednoduchá.

Promořenost infikovaných klíšťat v Evropě se pohybuje mezi 0,1-24,3%, přičemž nejvyšší výskyt je ve střední Evropě včetně ČR. 

Laboratoř Klíště.cz pružně zareagovala na tento nový objev a zavedla spolehlivou diagnostiku tohoto onemocnění, které je součástí balíčku Oslabená imunita

Ze vzorků analyzovaných v letech 2018-2022 v laboratoři Protean bylo  6,2 % klíšťat přenašeči neoehrlichie.

Více o nemoci a odkazy na odbornou literaturu.

2 příspěvky v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421