Přehled léčby onemocnění přenášených klíšťaty

5.4.2023, 10 501 přečtení, 0 komentářů Pro lékaře Léčba

Na základě častých dotazů laiků i odborníků jsme pro vás připravili stručný přehled doporučené antibiotické léčby jednotlivých onemocnění přenášených klíšťaty.

Lymeská borelióza

Borelie v počátečních fázích infekce jsou naštěstí citlivé na běžná antibiotika. Základní dávky amoxycilinu/klavulanátu, doxycyklinu nebo azithromycinu podané zhruba do 10 dnů od napadení infikovaným klíštětem zabrání rozvoji onemocnění, což vysvětluje význam vyšetření infekčnosti přisátého klíštěte.

První příznaky lymské boreliózy (erythema migrans) jsou standardně léčeny antibiotiky po dobu 14-21 dní. Základem léčby je podávání cílených antibiotik. Nejčastěji se používá doxycyklin, azitromycin, cefalosporinyPozor na použití samotného amoxycilinu - výskyt rezistentních kmenů borelií je velmi častý. Při volbě antibiotika je nutné zohlednit formu boreliózy a stádium onemocnění. U neurologických forem je nutno zvolit antibiotikum pronikající do mozkomíšního moku. U vážnějších forem onemocnění je nutná léčba injekční. 

 

pill

 

Klíšťová encefalitida (TBEV)

Jedná se o virové onemocnění, na které jsou antibiotika zcela neúčinná. Účinná antivirotika zatím neexistují.

 

Ehrlichióza

Původce tohoto onemocnění je citlivý pouze na doxycyklin. Ostatní běžná antibiotika jsou neúčinná. Tento fakt komplikuje účinnou léčbu během těhotenství, kdy je použití doxycyklinu kontraindikováno. Doxycyklin může být nasazen pouze ve vyjímečných případech, kdy je riziko poškození plodu vyváženo závažným průběhem onemocnění. Jako alternativa u gravidních se doporučuje azithromycin či rifampicin, jehož aplikace v těhotenství je bezpečná.

 

Babesióza

Zdraví lidé s neoslabeným imunitním systémem se tomuto onemocnění obvykle ubrání bez použití antibiotik. Komplikace mohou však nastat u lidí užívajících imunosupresiva (např. po transplantacích), po odstranění sleziny, v pokročilém věku, u dárců krve a u lidí s vrozeným imunodeficitem. V těchto případech je onemocnění léčeno většinou po hospitalizaci kombinací klindamycinu a chininu nebo atovaquonu a azithromycinu.

 

Bartonelóza

Toto onemocnění je dobře léčitelné základní dávkou doxycyklinu. Alternativně lze použít azithromycin.

 

Tularémie

U lehčích případů tohoto vzácného onemocnění se používá doxycyklin. Těžší případy vyžadující hospitalizaci jsou léčeny pomocí injekčních aplikací streptomycinu nebo gentamicinu.


Neoehrlichióza

Doporučenou léčbou je doxycyklin (100mg 2x denně), při intoleranci k doxycyklinu pak rifampicin (300mg 2x denně). K vymizení příznaků dochází během 5-ti dnů. Optimální délka léčby však není doposud známa, doporučuje se 3-6ti týdenní léčba.


Onemocnění způsobené bakterií Borrelia miyamotoi

Nemoc je dobře léčitelná antibiotiky, nejčastěji se používá doxycyklin (orálně) či ceftriaxon (intravenózně u klinicky závažnějších případů). U dětí a těhotných pak amoxicilin s klavulanátem.



Použití všech uvedených preparátů je zpracováno na základě nejnovějších klinických poznatků a regulací, a není v žádném případě doporučením pro léčbu konkrétních osob. Za rozhodnutí o adekvátní léčbě zodopovídá ošetřující lékař, který posoudí zdravotní stav pacienta, anamnézu, alergie na jednotlivé preparáty atd.

 

 

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Nové trendy v léčbě Lymské boreliózy 8.6.2022, 10 komentářů
Pokroky v diagnostice lymeské boreliózy 23.2.2023, 0 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421